PortMonitorOK
skip to main content
Shantykoor de Waddenwichter

De Waddenwichter, Pieterburen

Vijftig enthousiaste vrouwen vormen het shantykoor De Waddenwichter.

Het prille begin was een gelegenheidskoortje van een vrouwenvereniging in Eenrum - Pieterburen in Noord-Groningen Toen kwam het idee om er een vrouwenshantykoor van te maken. Een wervingsactie leverde voldoende leden op om te starten. Vanaf 16 november 1998 ging het koor officieel verder als shantykoor De Waddenwichter. Inmiddels is de club dus behoorlijk gegroeid en is de limiet qua grootte eigenlijk bereikt.

Vanaf het begin begeleidt Harma Haaima-Weber het koor op haar accordeon. Bovendien is zij de dirigente en, last but not least, zij schrijft de arrangementen voor de vaak vierstemmig gezongen liedjes. Bij sommige liedjes is er extra instrumentale ondersteuning, die door enkele koorleden wordt gegeven.

Het repertoire bestaat uit een scala aan nationale en intenationale shantyliedjes, werkliedjes en liedjes die anderszijds te maken hebben met de zee en het zeemansleven. Liedjes over weemoed, verlangen, thuiskomst en weer op zee gaan. De Wichter (het Groningse woord voor meisjes), woonachtig langs de gehele waddenkust van de provincie Groningen en omgeving zingen voornamelijk in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en natuurlijk in het Gronings. Als extra heeft het koor een kerstrepertoire ingestudeerd, waarmee ze rond de Kerst optreedt.

Delfsail 2009

Niet alleen het repertoire is internationaal. Onder de vlag van de Internationale Shanty and Seasong Association wordt minstens één keer per jaar ergens in het buitenland op een festival opgetreden. Zo maakten de dames, aan boord van twee- of driemasters, verschillende keren de Oostzeekust onveilig. Ze traden ook op in Denemarken, Noorwegen en Berlijn.

Shantykoor De Waddenwichter is lid van Shanty Nederland en van de I.S.S.A., de International Shanty and Seasong Association.

Waddenwichter logo

Eerstvolgende optreden:

zondag 15 dec 2024
Kerstconcert - Pieterburen

Bekijk de volledige agenda


Laatste nieuws:


Nieuwsarchief


ISSA logo

Shanty Nederland logo