skip to main content
Shantykoor de Waddenwichter

Artikel in het blad Westerkwartier


PIETERBUREN – Als vrouwelijk shantykoor zijn ze redelijk uniek in de regio, maar De Waddenwichter zingt ook net even andere liedjes. Dat doen ze bijvoorbeeld zondag 13 april in de Oude Kerk in Zoutkamp.Het repertoire omvat, zoals het een shantykoor betaamt, een scala aan nationale en internationale shantyliedjes, werkliedjes en liedjes die te maken hebben met de zee en het zeemansleven. Toch geeft het koor uit Pieterburen er net even een andere draai aan.“Het zijn minder ruige teksten”, legt voorzitter Lei Stoffel (1948) uit, “dat gaat niet zozeer over drinken en stappen, als wel over het leven aan de wal Hoe het is als de man op zee is Komt ie terug, komt ie niet terug”

Vrolijk

Penningmeester Martha Dijkmans (1945): “Het zijn over het algemeen wel vrolijke liedjes. We willen mensen bij een concert een goed gevoel geven. Niet dat ze na afloop somber naar huis gaan. Al is de ervaring wel dat ze de trieste nummers vaak nog eens willen horen.”Lei Stoffel is een van de oprichters van het koor. Dat was zestien jaar geleden. De Waddenwichter is ontstaan vanuit een door huisvrouwen gevormd kerstkoor. Het bleek zo leuk, dat ze met Freke Bansema een shantykoor uit de grond stampte. Iedereen in Pieterburen werd gevraagd.Dirigent Harma Haaima-Weber had gezegd dat er minimaal twintig leden moesten zijn voordat ze van start konden. Die kwamen er. Sterker, sinds de oprichting schommelt het ledental rond de vijftig. Het oudste lid is 82, de jongste 55. Er is bijna altijd een wachtlijst, al komen ze nog wel sopranen te kort.

Anders

Stoffel: “Wij zingen in het Nederlands, Duits, Engels, Frans en Spaans. Dat zijn andere melodieën dan bij andere koren. Er is een aantal leden dat de muziek uitzoekt. Van internet, of uit de Duitse bibliotheek. Dat doen ze dus goed, want wij zingen nummers die je elders niet hoort. Omdat wij ook anders zijn? Nee. Wij zijn niet anders. Nu ja, misschien een beetje, haha.”Shantykoor De Waddenwichter gaat elk jaar op reis. Voornamelijk naar Duitsland. Tien jaar geleden voeren ze met een zeilschip negen dagen op de Oostzee. Met 32 leden deden ze vanaf Kiel alle havens aan, in elke haven een festival. Dijkmans: “De beleving in Duitsland is enorm. Dan kwam je met twaalf schepen aan en dan stonden duizenden mensen op de kade. Kippenvel.”Stoffel: “We zijn ook niks gewend natuurlijk…”

Zoutkamp

Ze traden nog nooit op in Zoutkamp. Wel vaak in Usquert, daar zit de kerk doorgaans stampvol. En ook in andere plaatsen, zoals Uithuizen en Bedum, trekt de Waddenwichter veel volk.Dijkmans: “Er zijn gemiddeld zo’n twintig concerten per jaar. Soms maanden niet, maar we hebben ook een kerstrepertoire en vorig jaar stonden we in anderhalve week zeven keer te zingen. Ons oeuvre omvat inmiddels een kleine honderd liedjes. We staan ook in verzorgingshuizen en oudere mensen willen dan liedjes van vroeger horen. Die zingen ze ook allemaal mee. Wat er in de Oude Kerk klinkt is nog even afwachten. Uit 26 liedjes stelt Harma een programma samen. Wij kunnen wel wat willen, maar het moet wel een beetje bij elkaar passen.”

Artikel geplaatst door Herman Sandman op 9-04-14 09:05.


Waddenwichter logo

Eerstvolgende optreden:

donderdag 10 dec 2020
Kerstprogramma - Zuidhorn

Bekijk de volledige agenda


Laatste nieuws:


Nieuwsarchief


ISSA logo

Shanty Nederland logo