skip to main content
Shantykoor de Waddenwichter

Waddenwichter veroveren Norderney


Vanaf 2 juni j.l. was het shantykoor De Waddenwichter uit Pieterburen te gast op het Duitse waddeneiland Norderney. Zaterdag 2 juni vertrokken zij met het motorjacht Groninger vanuit de Eemshaven en kwamen drie uur later aan in de haven van Norderney. Het eerste optreden vond plaats in hotel Seehof, waar zij verbleven. Het tweede optreden was de volgende dag voor het hotel, waar kerkgangers na afloop van de dienst begroet werden door het vrolijke gezang.


De vraag om meer werd gehonoreerd met een optreden bij het 'Denkmal'. Hier stonden ruim honderd toeschouwers, die genoten van een vrolijk en feestelijk optreden. Een vrouwenshantykoor, dat was toch wel iets heel speciaals en de vragen over het hoe, waarom en waar vandaan klonken dan ook vaak. Er werd veel verteld over Groningen in Nederland en over de plaatsen waar de leden van het koor vandaan kwamen. Het applaus en de bedankjes voor deze bijdrage aan de vakantie van de aanwezige toeristen maakten de koorleden enthousiast en leidden tot nog een optreden die dag.


Dit keer stonden zij midden in het dorp en werd er vanaf terrasjes en vanuit cafeetjes meegeluisterd. De groep toehoorders werd steeds groter en enthousiaster. Een man uit het publiek ging spontaan met de accordeonkoffer rond en de klinkende munten rolden het koor toe. Met de belofte voor een optreden de volgende dag ging iedereen weer huiswaarts. Later die dag werden leden van het koor tijdens het winkelen, wandelen en fietsen steeds herkend en aangesproken. Ook de volgende dag hield men de 'blauwgejaste' koorleden regelmatig aan en vroeg men naar de tijd van het optreden die dag. 'Die Blaue Welle', 'Das Blaue Gefahr' of simpel 'Die Blauen' werd er vaak gehoord. Er was in elk geval veel blauw in Norderney op straat, dat was zeker.


Het optreden van maandag buiten op de Kurplatz was i.v.m. de wind verplaatst naar binnen. Vanaf half vier stroomde het publiek het Kurhaus in. Toen De Waddenwichter om vier uur het podium opkwamen, was de zaal bomvol. Alle zitplaatsen (± 300) waren bezet en achterin de zaal en in de hal stonden nog zo'n 100 mensen. De voorzitter van de 'Döntje Singers' Theo Kluin, was ook aanwezig en merkte al snel dat zo'n vrouwenkoor toch wel heel goed bezig was. Hij werd gaandeweg steeds enthousiaster en maakte al toespelingen voor een gezamenlijk optreden. Het repertoire was speciaal voor deze gelegenheid voornamelijk Duits. Er werd dan ook flink meegezongen door de toehoorders. Steeds weer vroeg men om volgende optredens.

Dinsdags was het zonnigste en laatste optreden van het koor. Ook hier waren weer heel veel toehoorders. Mensen die al voor de vijfde keer kwamen luisteren en anderen meebrachten. Teleurstelling was er ook, omdat Die blauen Damen de volgende dag weer zouden vertrekken. Woensdag kwamen er ondanks de regen mensen naar de haven om het koor uit te zwaaien. Met een uitnodiging voor volgend jaar op zak kwamen De Waddenwichter om 13.00 uur weer aan in de Eemshaven.