skip to main content
Shantykoor de Waddenwichter

Shantykoor de Waddenwichter geliefd bij Duits publiek


Op moeten treden voor een halflege zaal vindt niemand leuk. Shantykoor de Waddenwichter uit Pieterburen overkwam het toen zij tijdens het Oostzeeshantyfestival een keer rond lunchtijd ingeroosterd stond. Tot hun eigen verbazing stroomde de feesttent binnen een mum van tijd weer vol, toen ze hun eerste vrolijke liedjes lieten horen. Dit voorval is tekenend voor acht dagen plezier. Met elkaar, met het publiek. Een bonte mix van zingen, rijden, varen, winkelen, wandelen, lekker eten en drinken en… veel praten en lachen.

Voor de derde keer deed het vrouwenshantykoor uit Pieterburen mee aan het I.S.S.A. Oostzeefestival in Duitsland. Samen met twaalf andere koren uit Nederland, Duitsland en Zwitserland. De optredens waren dit jaar in de havenstadjes Heiligenhafen (maandag 5 en dinsdag 6 september)en Laboe(vrijdag 9 en zaterdag 10 september) Een van de charmes van het festival is dat alle deelnemende koren in Kiel aan boord stappen van een ‘eigen’ zeilschip. De Waddenwichter scheepten zich zondag 4 september na hun busreis vanuit Pieterburen in op de ‘Swaensborgh’, een grote driemast schoener. De aankomst in en ook het vertrek uit de deelnemende havenplaatsen zijn spectaculair. Een machtig gezicht als de zeilschepen in konvooi binnenvaren of vertrekken met de zingende koren aan dek! Talloze shantyliefhebbers op de kade verwelkomen de koren en zwaaien ze na het festival weer uit.

Aan boord van de ‘Swaensborgh’ genieten de Waddenwichter zichtbaar van de warme publieke belangstelling in Laboe.
Aan boord van de ‘Swaensborgh’ genieten de Waddenwichter zichtbaar van de warme publieke belangstelling in Laboe.

Shantymarathon

In beide genoemde festivalplaatsen werd dit jaar een shantymarathon gehouden van elf uur ’s morgens tot elf uur ’s avonds. De optredens verliepen volgens een strak tijdschema. Het was leuk en leerzaam om optredens van de andere koren mee te maken. Hun manier van zingen, hun repertoire, hun performance. De meeste koren waren oude bekenden van de Waddenwichter. Toch waren er nieuwe bij, zelfs groepjes, bestaand uit drie of vijf personen. Traditionele shanty’s en andere liedjes over de zee kregen soms een nieuw, meer eigentijds jasje. Dat niet alle pogingen naar ons idee even geslaagd waren, is niet erg. Maar dat men het lef had te innoveren, verdient toch waardering.Het repertoire van de Waddenwichter is eveneens veranderd, meer toegesneden op een vrouwenkoor. De enthousiaste uitstraling is echter gebleven en dat werd beloond met lovende reacties van het publiek. Menige ‘Zugabe’was het gevolg.

Vrije tijd

De tussenliggende dagen konden vrij worden besteed. De Waddenwichter zouden gaan zeilen op de Oostzee, maar deze week was er of te weinig of teveel wind om comfortabel te kunnen zeilen. Dat laatste maakte ook dat de meeste schepen een dag over lagen in Heiligenhafen. Een reisje naar het naburige dorpje Oldenburg en een strandwandeling over de landtong Graswarder waren welkome alternatieven. Goed beschermd door anti-zeeziektepillen en stukjes gekonfijte gember voeren de vrouwen donderdag bij windkracht zes, zeven naar Kiel. De dag erna ging het festival verder in Laboe, dat op korte afstand van Kiel ligt. Behalve dat er opgetreden werd, namen de koren deel aan een kranslegging ter herdenking van alle mensen uit alle naties die omkwamen tijdens militaire conflicten en grote (natuur) rampen. En moment van bezinning tijdens het vrolijke festival. Ontroerend was het lied dat drie solisten tijdens deze bijeenkomst a capella zongen. Zondag 11 september stond de bus weer klaar in Kiel om de Waddenwichter terug te brengen naar Pieterburen.

De Waddenwichter kijken al uit naar hun volgende optreden: zaterdagmiddag 17 september in Museumboerderij Verhildersum in Leens. Dit ter gelegenheid van de feestelijke opening van de streekproductenmarkt, die daar eens per maand zal worden gehouden.


Waddenwichter logo

Eerstvolgende optreden:

donderdag 10 dec 2020
Kerstprogramma - Zuidhorn

Bekijk de volledige agenda


Laatste nieuws:


Nieuwsarchief


ISSA logo

Shanty Nederland logo